Sponsort u komend jaar ook een student?

IMG_1362Sponsort u komend jaar een student en geeft u daarmee iemand  een goede toekomst?

Afgelopen zomer heeft Marlies tijdens de jongerenreis met eigen ogen gezien waarom het sponsoren van een student zo belangrijk is en deelt dit graag met u:

Het is vreemd dat het alweer bijna een halfjaar geleden is dat we kennis hebben gemaakt met het continent Afrika, met Tanzania en met haar inwoners. Terwijl Tanzania een vrij rustig land is in Afrika, is de bevolking erg arm. Rijk en arm leven verdeeld over de stad. Het valt op dat, als je door een stad als Mwanza rijdt, sloppenwijken en villawijken gewoon naast elkaar bestaan. Hekken worden beveiligd met stukken glas, zodat de mensen uit de sloppenwijken niet over de muur kunnen klimmen van de villa.Veel gezinnen wonen in huisjes, die wij niet eens een stal zouden durven omschrijven. Gezinnen zijn vaak groot, dit om later op bejaarde leeftijd verzorgd te kunnen worden door de kinderen. Een pensioen kennen ze daar immers niet. Veel kinderen uit deze grote gezinnen zijn slim genoeg om naar school te gaan. Ze hebben talent, leren snel, maar hebben vaak geen mogelijkheid om zich ook echt te kunnen ontwikkelen.

In Tanzania, bij de school van Father Jovin, hebben wij een aantal Fotas-studenten mogen spreken over hun leven. Ik kwam in gesprek met Francis. Een jongen van twintig die op latere leeftijd aan school is begonnen, maar erg slim is. Hij stond suma cum laude en wilde priester worden. Om zo mensen zoals zijn ouders te kunnen helpen.
Zijn ouders waren boeren en verzorgden met de overige negen (!) kinderen de dieren en de grond rondom hun huis. Hij vertelde dat hij het zevende kind was en dat er eigenlijk simpelweg geen geld meer over was om hem ook naar school te sturen. De oudste drie kinderen waren namelijk wel naar school gegaan en een van hen had zelfs gestudeerd. Toen was het geld van zijn ouders echter op.
Hij hoorde via een van de Fathers dat Fotas bestond, een non-profit organisatie die vanuit het verre Nederland probeerde zo veel mogelijk studenten naar school te sturen. Hij stuurde een brief en heeft nu een sponsor die zijn middelbare school-periode voor hem betaald. Daar staat tegenover dat hij wel zijn best moet doen op school. Dat vindt hij echter geen probleem.

Jacintha GeorgeOp deze manier zorgt Fotas dus dat deze kinderen uit armere gezinnen ook naar school kunnen. Een mooi initiatief, omdat juist deze kinderen het verschil kunnen maken als zij een kans krijgen om zich te ontwikkelen. Zij weten hoe je met de mensen uit de sloppenwijken moet praten en kunnen hen ook eerder bereiken dan een of andere blaaskaak uit de politiek zou kunnen doen.

Wilt u nou meer weten over deze initiatieven? Of heeft u nog geen goed voornemen voor 2016? Op de site is meer informatie te vinden.

Marlies Rothoff

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *