Geschiedenis

In 1989 kwam de missiezuster Helmine Tilleman vanuit Tanzania terug naar Herveld voor een bezoek. Zuster Tilleman, een geboren en getogen Herveldse, vertrok in de jaren vijftig samen met een aantal andere nonnen naar Tanzania om hun leven in dienst te stellen van het bieden van hulp aan de armsten der armen van de bevolking. Zij is voornamelijk betrokken geweest bij het bieden van onderwijs en verzorging  en de bouw van scholen en ziekenhuizen.

Tijdens haar bezoek liet zuster Tilleman een familie uit het dorp een foto van een Tanzaniaanse jongen zien. Onder zijn foto stond de tekst: ‘wie betaalt mijn studie?’ De familie was zo geraakt dat zij besloten de jongen financieel te steunen tijdens het volgen van zijn studie.  Al snel ontstond er briefcontact tussen de student en de familie in Herveld.Door het enthousiasme van deze familie waren er al snel meerdere families die volgden en ook een financiële bijdrage wilden leveren aan een goede toekomst van een Tanzaniaanse student(e). Binnen een aantal jaar sponsorden de families samen meer dan 20 studenten.  Het initiatief groeide en groeide, waardoor de familie genoodzaakt was  dit project onder te brengen in een stichting.
Tijdens een bezoek aan zuster Tilleman in Tanzania had de Herveldse familie een aantal Tanzaniaanse priesters leren kennen. Deze priesters hadden veel contacten door de hele regio, en waren zeer betrouwbare partners om mee samen te werken in de stichting.
Deze stichting kreeg de naam FOTAS Herveld, wat staat voor Fonds Tanzaniaanse Studenten.

Zuster Helmine Tilleman

Zuster Helmine Tilleman

 

Tanzaniaanse priesters - rechts father Herman, onze huidige projectcoördinator

Tanzaniaanse priesters – rechts father Herman, onze huidige projectcoördinator