Selectieprocedure

Voordat Tanzaniaanse jongeren mogen deelnemen aan het programma van FOTAS, doorlopen zij eerst een selectieprocedure. Deze procedure wordt bewust opgestart, om juist de jongeren met een uitzichtloos bestaan hoop op een goede toekomst te geven.

Hieronder wordt in stappen beschreven hoe de selectieprocedure verloopt.

  1.  Brieven
    Het educatieprogramma van FOTAS heeft door de jaren heen bekendheid gekregen onder de jongeren in de regio Kagera. De jongeren die willen deelnemen aan het programma sturen een motivatiebrief naar Father Herman. Hij neemt deze brieven door.
  2. Contact met de leerkrachten van het basisonderwijs
    Wanneer Father Herman de brieven heeft gelezen, neemt hij contact op met de basisschoolleerkrachten van de jongeren die een brief hebben gestuurd. In gesprek met deze leerkrachten vraagt hij inhoudelijk naar de volgende onderwerpen: thuissituatie (Is de familie van de jongere inderdaad niet in staat om de studie van zijn zoon/dochter te bekostigen?)  en leerprestaties (Is deze jongere cognitief en qua werkhouding in staat om een studie te voltooien?) Wanneer  Father Herman voldoende informatie heeft, besluit hij of de desbetreffende jongere mag deelnemen aan het programma.